RUTA DE L’EXILI

La Ruta de l’exili és un projecte en el que participen els alumnes de 4t de l’ESO de l’institut Aiguaviva i que s’enquadra en el marc curricular de les assignatures d’Ètica, ciències socials, català, castellà i francès.

A partir de la lectura del llibre d’Assumpta Montellà, La Maternitat d’Elna, a l’àrea d’Ètica, els alumnes s’endinsen en el coneixement de la història dels demòcrates republicans que en acabar la Guerra Civil espanyola (18 juliol 1936 a 1 d’abril de 1939) es van veure obligats a marxar cap a l’exili.

Enguany es va realitzar la sortida el dia 31 de gener. Ens va acompanyar l’autora del llibre que els va explicar les circumstàncies que la van dur a la recerca d’aquesta impressionant història, protagonitzada per la jove mestre suïssa, Elisabeth Eidenbenz, que va salvar la vida a 597 nens d’una mort segura, al camp de refugiats d’Argelers, entre el 1939 i 1944.

Vam començar visitant  la Maternitat d’Elna, antic palauet que en acabar la guerra civil espanyola i, davant l’allau de refugiats que van arribar a França, la Creu Roja Internacional va encarregar a la mestra i infermera Elisabeth Eidenbenz, la posada en marxa d’un centre d’acollida per a dones embarassades, la majoria catalanes, recloses als camps de concentració francesos.

Camp d’Argelers

A la platja d’Argelers es van agafar de les mans i van fer un minut de silenci en record de les víctimes del camp. Va ser un moment molt emotiu. Com deia Walter Benjamin, va ser un instant en què es van fer presents els absents.

Davant del cementiri del republicans morts al camp d’Argelers, l’autocar va reduir la marxa i l’Assumpta Montellà ens va explicar, breument,  la seva història.

Després ens vam dirigir cap a Cotlliure per visitar la tomba del poeta Antonio Machado.    

 

Tomba d’Antonio Machado a  Cotlliure

Allà, els alumnes van recitar poemes seus enmig d’un recolliment i emoció que va fer que la seva poesia adquirís tot el  sentit  de la seva obra.

En acabar, van fer una ofrena floral a la seva memòria.

Finalment, els alumnes van disposar de temps lliure per visitar el bonic poble costaner de Colliure, i practicar el francès.

Podeu veure més fotografies clicant aquí.

 

Els comentaris estan tancats.