RUTA DE L’EXILI

La Ruta de l’exili és un projecte en el que participen els alumnes de 4t de l’ESO de l’institut Aiguaviva i que s’enquadra en el marc curricular de les assignatures d’Ètica, ciències socials, català, castellà i francès.

A partir de la lectura del llibre d’Assumpta Montellà, La Maternitat d’Elna, a l’àrea d’Ètica, els alumnes s’endinsen en el coneixement de la història dels demòcrates republicans que en acabar la Guerra Civil espanyola (18 juliol 1936 a 1 d’abril de 1939) es van veure obligats a marxar cap a l’exili.

Experiència  4t curs 2019-2020 per part dels alumnes: 

El 29 de gener els alumnes de 4t d’ESO vam anar a França a visitar la Maternitat d’Elna, on l’Assumpta Montellà, una historiadora i escriptora catalana, ens va explicar la història de l’Elisabeth Eidenbenz i com va treballar dur fins al final per crear La Maternitat d’Elna.

La Maternitat estava situada en el terme comunal d’Elna, a la comarca del Rosselló; va ser fundada el novembre del 1939 per l’Elisabeth Eidenbenz. Hi van néixer uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil espanyola que estaven internades en els camps propers a Elna, que va deixar de funcionar l’any 1944, quan els nazis la van tancar durant l’ocupació de França.

Quan vam arribar, l’Assumpta ens va posar una entrevista que va fer a l’Elisabeth, on ens explicava tot el que havia fet per ajudar tanta gent i donar l’oportunitat de viure a molts nadons que sense ella, segurament, haguessin mort.

Després ens va ensenyar la maternitat, on hi havia fotografies amb explicacions sobre el que havia passat allà dins i com havia estat la vida de les mares i criatures en aquella casa.

Quan vam acabar la visita a la Maternitat, vam anar a la platja d’Argelers on ens va explicar la història d’un home exiliat que va haver de patir moltes tortures i humiliacions en aquella platja i que, encara que fos lliure, mai va marxar d’Argelers.

També vam rendir un homenatge a tots els exiliats que van morir en aquell terrible camp de concentració.

Seguidament, vam anar a Cotlliure a dinar davant d’una platja molt bonica amb un ambient relaxat i, havent dinat, vam visitar la tomba de Machado. Allà l’Assumpta ens va explicar la seva història, tot el que li va passar a ell i a la seva família pel simple fet de ser exiliat. El que més ens va sorprendre va ser que baixaven d’un en un a dinar perquè només tenien roba per vestir a una persona de la família. Davant la seva tomba vam llegir uns quants poemes seus per recordar-lo.

La Maternitat era una institució humanitària dedicada a ajudar a totes aquelles mares exiliades del camps de concentració que vivien en un estat lamentable i en condicions inhumanes, on havien de parir, moltes vegades, sabent que el seu nadó moriria. A vegades, fins i tot, havien d’enterrar els seus fills a la sorra deixant només el cap a fora per tal de mantenir-los calents i no morir d’hipotèrmia a causa de la forta tramuntana que hi havia.

Finalment, vam tornar a casa després d’una llarga i preciosa jornada.

Agraïm a l’Assumpta tot el que ha fet al llarg de la seva vida per ajudar a recordar i guardar el que va passar en aquells temps tan difícils; per haver-nos-ho explicat amb tanta emoció i sentiment i, el més important, per posar-nos en la pell de les persones exiliades per un moment.

Sara El Kharroubi, Iratxe Mulero i Marta Zafra – 4t D

Clica al següent enllaç per veure les fotografies de la sortida del 29 de gener de 2020…

Us deixem un muntatges realitzats pels alumnes:

Experiència  4t curs 2017-2018

Enguany es va realitzar la sortida el dia 31 de gener. Ens va acompanyar l’autora del llibre que els va explicar les circumstàncies que la van dur a la recerca d’aquesta impressionant història, protagonitzada per la jove mestre suïssa, Elisabeth Eidenbenz, que va salvar la vida a 597 nens d’una mort segura, al camp de refugiats d’Argelers, entre el 1939 i 1944.

Vam començar visitant  la Maternitat d’Elna, antic palauet que en acabar la guerra civil espanyola i, davant l’allau de refugiats que van arribar a França, la Creu Roja Internacional va encarregar a la mestra i infermera Elisabeth Eidenbenz, la posada en marxa d’un centre d’acollida per a dones embarassades, la majoria catalanes, recloses als camps de concentració francesos.

Camp d’Argelers

A la platja d’Argelers es van agafar de les mans i van fer un minut de silenci en record de les víctimes del camp. Va ser un moment molt emotiu. Com deia Walter Benjamin, va ser un instant en què es van fer presents els absents.

Davant del cementiri del republicans morts al camp d’Argelers, l’autocar va reduir la marxa i l’Assumpta Montellà ens va explicar, breument,  la seva història.

Després ens vam dirigir cap a Cotlliure per visitar la tomba del poeta Antonio Machado.    

 

Tomba d’Antonio Machado a  Cotlliure

Allà, els alumnes van recitar poemes seus enmig d’un recolliment i emoció que va fer que la seva poesia adquirís tot el  sentit  de la seva obra.

En acabar, van fer una ofrena floral a la seva memòria.

Finalment, els alumnes van disposar de temps lliure per visitar el bonic poble costaner de Colliure, i practicar el francès.

Podeu veure més fotografies clicant aquí.

Els comentaris estan tancats.